top of page

Wat is Yin Yoga?

Yinless

Yin Yoga is een rustige en meditatieve vorm van Yoga waarin je langer, 3 tot 5 minuten, in een bepaalde houding zit of ligt. Hierdoor hebben je lichaam en geest alle tijd om te wennen en af te stemmen op elkaar én op de houding die je aanneemt. De zwaartekracht en je ademhaling kunnen hun werk doen. De houdingen zijn passief van aard maar zeker niet minder intensief.

Yin is dus less, niets doen en omdat je zo lang in een pose/ houding blijft en zo weinig mogelijk doet op spierniveau, dring je door tot de diepere lagen van je lichaam, het bindweefsel. De kwaliteit van je bindweefsel is bepalend voor hoe jij je voelt en wordt op deze manier gestimuleerd en verbeterd. Je Chi (levensenergie) gaat stromen, je zelfherstellende vermogen wordt geactiveerd en je ontdooit op de plaatsen waar dit nodig is. Hierdoor zal je weer meer ruimte in je lichaam en geest gaan ervaren. Daarnaast richt Yin Yoga zich ook op andere yin weefsels zoals je banden, pezen en gewrichten. Dit in tegenstelling tot de meeste andere yogavormen, die yang zijn en zich vooral richten op het versoepelen en versterken van het spierweefsel.

Yin-full

De fysieke pose heeft daarnaast ook invloed op je mentale en geestelijke welzijn. Iedere pose kent zo zijn thema’s en sensaties en vertelt het verhaal hierachter. Door “mindfull” aanwezig te zijn in de poses, de ruimte, je lichaam én je gevoel kom je in aanraking met je pure ik. De stilte in de meditatieve momenten leren je luisteren naar wat je lichaam te vertellen heeft. Wat je hier tegenkomt is het verkennen van grenzen, je leert ze te respecteren en ze te verleggen.

Yinsations

Wanneer je Yin Yoga beoefent, kom je tijdens de les en poses verschillende sensaties, tintelingen, kraptes, emoties, gedachten en ongemakken tegen.

Wat kan Yin Yoga voor jou doen?

  • YY verbetert de kwaliteit van je bindweefsel

  • YY brengt je tot rust

  • YY verbind je fysieke lichaam met je energetische lichaam en je hoofd met je hart

  • YY laat je ontdooien waar nodig én…

  • YY geeft je daardoor meer ruimte in lichaam en geest

  • YY maakt gewrichten, banden en pezen beweeglijker, soepeler, sterker en actiever

  • YY activeert je zelfherstellend vermogen

  • YY stimuleert je meridianen en organen

  • YY heft blokkades op en laat je levensenergie/ Chi weer stromen

  • YY maakt je flexibeler, stabieler, beweeglijker en uiteindelijk sterker

Yin & Yang

Yin Yoga is een prachtige aanvulling op alle yang activiteiten en sporten. Onze westerse wereld kent veel prikkels, uitdagingen en veel Yang energie. Dat brengt ons natuurlijk ook veel maar wanneer dit te ver doorslaat kan zich dat uiten in fysieke en geestelijke klachten, met Yin Yoga blijf je in balans.

bottom of page